رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور، گفت: در صورتیکه مودیان اقدام به ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری از سامانه نمایند، ضرورتی ندارد برای تحویل نسخه کاغذی به ادارات مراجعه کنند.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، علی عسکری با بیان این مطلب ، گفت: به منظور تکریم مودیان محترم مالیاتی، سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی WWW.TAX.GOV.IR در خردادماه آماده دریافت اظهارنامه مالیاتی بصورت الکترونیکی می باشد.
وی تصریح کرد: بر اساس تصمیم سازمان امور مالیاتی کشور در سال جاری، ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری از سامانه، به منزله تسلیم اظهارنامه به واحد مالیاتی بوده و ضرورتی برای مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی و تحویل نسخه کاغذی آن وجود ندارد.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: مودیان محترم می توانند ضمن ارائه الکترونیکی اظهارنامه، مالیات خود را نیز به صورت الکترونیکی پرداخت کنند.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
امکان پرداخت الکترونیکی مالیات از طریق عابر بانک ها یا مراجعه به بانک ها فراهم شده است.
قائم مقام سازمان امور مالیاتی کشور از فراهم شدن امکان پرداخت الکترونیکی مالیات خبر داد. همچنین این امکان از طریق عابر بانک ها یا مراجعه به بانک ها نیز فراهم است.
به گزارش خبرنگار مهر، محمدقاسم پناهی از پرداخت الکترونیکی مالیات به عنوان خدمتی جدید در سال جاری خبر داد. قائم مقام سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه امسال اظهارنامه مالیاتی صرفابه صورت الکترونیکی صورت می پذیرد اظهارداشت: در راستای ارائه خدمات مناسب و تسهیل در پرداخت مالیات، امکان پرداخت الکترونیکی مالیات نیز فراهم شده است.
پناهی تصریح کرد: مودیان محترم می توانند با ارائه اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه WWW.TAX.GOV.IR و پس از اخذ کد رهگیری از سامانه مذکور، مالیات مربوطه را نیز به صورت الکترونیکی پرداخت نمایند.
قائم مقام سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: بدیهی است مودیانی که در هر صورت امکان پرداخت اینترنتی مالیات را ندارند نیز می توانند از طریق عابر بانک ها یا مراجعه به بانک ها نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.
وی تاکید کرد: با اجرای این خدمت نیازی به حضور مودیان به ادارات مالیاتی نیست. وی افزود: در راستای تحول در ارائه خدمات به مودیان محترم مالیاتی در سال جاری با اخذ کد رهگیری از سامانه مذکور، نیازی به ارسال نسخه کاغذی اظهارنامه مالیاتی نیست و اخذ کد رهگیری به منزله تسلیم اظهارنامه مالیاتی است.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
یکی از مهمترین مالیات ها برای کنترل تقاضای سرمایه ای در بازار مسکن اخذ مالیات های تصاعدی بر مالکان چند ملکی است.
یکی از علت های اصلی بالا رفتن قیمت مسکن در سالهای گذشته سفته بازی و وجود تقاضاهای سرمایه ای و سوداگرانه در بازار مسکن کشور بوده است.
اما تقاضای سرمایه ای چیست و چگونه شکل می گیرد؟ با توجه به شرایط خاص بازار املاک و زمین در پایه آن به عنوان کالایی غیرقابل تجارت،بدون جایگزین و جانشین و محدودیت های طبیعی آن را به کالایی منحصر به فرد در اقتصاد تبدیل کرده است.
نمود بارز و آشکار تقاضای سرمایه ای در بازار مسکن چگونه است؟ تقاضای سرمایه ای در کنار تقاضای مصرفی معنا پیدا میکند همانطور که گویا است تقاضای مصرفی به دلیل بر طرف کردن نیاز واقعی و مصرفی خود در بازار حضور پیدا می کند اما تقاضای سرمایه ای با انگیزه کسب سود حداکثری و نه رفع نیاز واقعی در بازار زمین و مسکن حضور پیدا می کند.
به دلیل شرایط کلی حاکم بر اقتصاد کلان کشور همواره سرمایه های سرگردان در دست سرمایه سالاران وجود داشته است و با حرکت این سرمایه ها به بازارهای مختلف شاهد ایجاد حباب هایی در بازارهای مختلف همچون ارز،سکه و طلا،بورس و مسکن بوده ایم.
متاسفانه به دلیل فراهم نشدن شرایط مناسب جهت شکل گیری بستر تولید در کشور و همچنین مهمتر از آن هزینه نداشتن فعالیت های غیرمولد و سوداگرانه همچون دلالی برای سرمایه سالاران در کشور در دوره های متناوب این سرمایه های به بازار مسکن سرازیر می شود و موجبات شکل گیری حباب و افزایش قیمت های جهشی را فراهم می آورد.
مهمترین توجیه اقتصادی سرمایه سالاران برای سرمایه گذاری در املاک حفظ ارزش دارایی خود و استفاده از تورم های مقطعی این بازار می باشد. با توجه به اینکه طبیعی است سرمایه جذب بازار های با سود بالا و ریسک کمتر شود، از این رو با توجه به سود بالای بازار زمین و املاک و همچنین نبود هزینه های مالیاتی هر چند کم ـ حتی به اندازه مالیات بر تولید ـ این بخش یکی از گزینه های ثابت برای سرمایه گذاری سرمایه سالاران و سوداگران بوده است.
به صورت آشکار می توان گفت که تقاضای سرمایه ای و سوداگرانه ای در بازار مسکن خود را به شکل تعدد تصاحب ملک نشان می دهد و به بیانی ساده تر می توان گفت کسانی که مالک چندین ملک هستند مصداق تقاضاهای سرمایه ای در این بازار می باشند.
با این حال موضوع چند ملکی نیز قابل تقسیم بندی است. بررسی تعداد خانوارها و افراد دارای بیش از یک ملک، بیش از ۲ ملک، بیش از ۳ ملک، بیش از ۱۰ ملک و بیش از ۱۰۰ ملک نیاز به برنامه ریزی جداگانه ای برای خارج کردن تقاضای سرمایه ای دارد.( البته شاید برای خوانندگان قابل تامل و تعجب باشد که در تهران و در برخی نقاط کشور مالک یا مالکانی هستند که به تنهایی بیش از ۶۰۰ واحد ملکی، آپارتمان،مغازه تجاری، ویلا و زمین را تصاحب کرده اند!) این مثال ذکر شده نشان می دهد که بدلیل بدون هزینه بودن تصاحب ملک بسیاری از صاحبان سرمایه پول های زیادی را در این بازار بلوکه کرده اند.
اخذ مالیات های متنوع و متعدد از املاک در کنار افزایش تولید مسکن در بازار می تواند به کنترل قیمت مسکن بیانجامد. یکی از مهمترین مالیات ها برای کنترل اشتهای تقاضای سرمایه ای در بازار مسکن اخذ مالیات های تصاعدی بر مالکان چند ملکی است( با توجه به تعداد املاک در تصاحب مالک، ضریب مالیاتی تصاعدی افزایش می یابد).
می توان برای یک دوره زمانی محدود همزمان با ایجاد یک شوک مثبت عرضه و تولید مسکن در کشور، برای هر خانوار در تصاحب ملک(اعم از زمین،آپارتمان، مغازه و واحد تجاری و …) محدودیت ایجاد کرد.
به عنوان مثال برای یک بازه ۵ ساله داشتن بیش از یک واحد مسکونی برای هر خانوار ممنوع اعلام شود. البته ملاحظات اجرایی نیز لازم است صورت گیرد به عنوان پیشنهاد هدف اول این مالیات دارندگان بیش از ۱۰ واحد مسکونی، اداری، تجاری،ویلا، زمین و غیره و در گام بعد دارندگان بیش از ۵ واحد مسکونی، اداری، تجاری،ویلا، زمین و غیره و در گام آخر در صورت نیاز به سراغ دارندگان بیش از یک ملک رفت.
شایان ذکر است زیرساخت لازم برای شناسایی مالکان و املاک در کشور تشکیل «سامانه ملی املاک و اسکان» موضوع تبصره ۷ ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم است که اخیرا در مجلس تصویب شد و وزارت راه و شهرسازی را مکلف به راه اندازی این سامانه تا ۶ ماه آینده کرده است.
منبع: خبرگزاری تسنیم
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
شورای نگهبان درپاسخ به لایحه اصلاحی قانون تجارت که ازسوی رئیس مجلس ارسال شده بود اعلام کرد که ایراد سابق این شورا کماکان به قوت خود باقی است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی شورای نگهبان، لایحه تجارت که در جلسه مورخ ۱۳۹۲/۱۲/۱۸ کمیسیون قضائی و حقوقی طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی به تصویب رسیده بود و در جلسه مورخ هفدهم فروردین ماه یکهزار و سیصد و نود و سه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، در جلسه مورخ ۱۳۹۳/۰۳/۲۰ شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاح به عمل آمده نظر شورا به شرح زیر اعلام میگردد:
- علیرغم تغییر به عمل آمده ایراد سابق این شورا کماکان به قوت خود باقی است.
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
با ابلاغیه دو عضو کابینه ؛ شرایط جدید اعطای معافیت مالیاتی به تولید کنندگان اعلام شد.
محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت و علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی در ابلاغیه ای شرایط جدید مالیاتی برای صنایع کشور را اعلام کردند. در این ابلاغیه، معافیت مالیاتی با لحاظ کردن ۴ شرط برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، یکی از سیاستهای دولت یازدهم در وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که قوانین دست و پاگیر و زاید را از پیش روی تولیدکنندگان و صنعتگران بردارد و به نوعی فضا و محیط کسب و کار را برای آنها بهتر کند، این در حالی است که مباحث بانکی و مالیاتی همواره از جمله گلایه های بخش تولید و صنعت از دولتمردان بوده است. حال دو عضو کابینه یازدهم در تفاهمی با یکدیگر، تصمیم بر این گرفته اند تا شرایط را برای نوسازی صنایع سهل تر کرده و سهل گیری بیشتری در دریافت مالیات ها داشته باشند.
علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی و محمدرضا نعمت زاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت در ابلاغیه مشترکی به بخش های مختلف تولیدی و صنعتی کشور، اصلاحیه ضوابط اجرایی موضوع تبصره «۳» ماده «۱۳۸» قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۳/۱۲/۱۳۶۶ و اصلاحیه های بعدی آن و الحاقی موضوع بند (ب) ماده «۶» قانون تنظیم بخشی از مقررات تسهیل نوسازی صنایع کشور و اصلاح ماده «۱۱۳» قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار قرار داده اند.
بر این اساس، تبصره ذیل ماده «۱۰» به «تبصره ۱» اصلاح و «تبصره ۲» به ذیل ماده «۱۰» اضافه شده است؛ به نحوی که تبصره ۲ این چنین اصلاح شده است که مودیان مشمول ماده «۷» این ضوابط اجرایی که نسبت به انتقال کارخانه های خود قبل از بیست و نهم اسفندماه سال ۹۱ به شهرکهای صنعتی مصوب اقدام کرده اند؛ چنانچه قبل یا بعد از انتقال تاسیسات کارخانه خود به شهرکهای صنعتی مصوب، صرفاً نسبت به اعلام کتبی موضوع ماده «۷» و بند «الف» ماده «۸» به اداره امور مالیاتی و تسلیم مدارک مورد اشاره در ماده «۸» اقدام ننموده باشند؛ در صورتی که حداکثر ظرف مدت ۶ ماه پس از تصویب این اصلاحیه نسبت به اعلام انتقال تاسیسات خود به شهرکهای صنعتی مصوب به ادارات امور مالیاتی اقدام نمایند و مدارک ذیل را که به تائید وزارت صنعت معدن و تجارت رسیده است، به ادارات امور مالیاتی ذیربط تسلیم نمایندغ مشروط بر اینکه پرونده مالیاتی عملکرد سال یا سالهای مربوطه در یکی از مراحل رسیدگی و یا مراجع حل اختلاف مالیاتی قابل طرح باشد امکان برخورداری از معافیت مالیاتی قسمت اخیر تبصره «۳» ماده «۱۳۸» قانون مالیاتهای مستقیم را با رعایت این دستورالعمل و سایر مقررات دارا خواهند بود.
در این ابلاغیه ۴ شرط برای تولیدنندگان در برخورداری از این معافیت در نظر گرفته شده است به نحوی که تصویر درخواست انتقال به شهرکهای صنعتی مصوب ارائه شده به سازمان صنعت معدن و تجارت به تاریخ قبل از انتقال که تسلیم آن به تایید سازمان مذکور رسیده باشد، تصویر پروانه بهره برداری یا گواهی صنعتی قبل از انتقال، تصویر پروانه بهره برداری بعد از انتقال و گواهی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ذیربط مبنی بر انتقال کارخانه به شهرک صنعتی مصوب، جمع آوری و خروج ماشین آلات کارخانه قبلی و عدم هر گونه فعالییت مرتبط با کارخانه انتقالی در محل سابق صورت گرفته باشد.
البته این ابلاغیه بند دیگری هم دارد و آن اینکه، برای کارخانه های انتقالی از تاریخ اول فروردین ماه سال ۹۲ به بعد، رعایت ضوابط قبلی الزامی است.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
• نظر به این که آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان عملکرد منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ روز سه شنبه مورخ (۳۱/۰۴/۱۳۹۳) خواهد بود، مدیران محترم شرکت ها و سایر اشخاص حقوقی از هم اکنون می توانند اظهارنامه مالیاتی خود را براساس دفاتر و اسناد و مدارک، تکمیل و در مهلت مقرر قانونی به اداره امور مالیاتی ذیربط تسلیم نمایند.
• مؤدیان باید با مراجعه به پایگاه عملیات الکترونیکی سازمان به نشانی WWW.TAX.GOV.IR، نسبت به دریافت نرم افزار الکترونیکی ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی و راهنمای مربوط، اقدام نموده و پس از تکمیل فرم اظهارنامه و ارسال اطلاعات به سازمان امور مالیاتی کشور، کد رهگیری دریافت نمایند.
• به منظور تکریم مؤدیان محترم مالیاتی و افزایش سطح رضایتمندی و کاهش ترددهای غیر ضروری آنان، با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده، ارسال الکترونیکی اظهار نامه های مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲ با استفاده از شناسه ملی شخص حقوقی (USERNAME) و کد رهگیری پیش ثبت نام (PASSWORD) که در هنگام پیش ثبت نام الکترونیکی تخصیص یافته، کفایت داشته و نیازی به چاپ و ارائه نسخه کاغذی اظهار نامه به واحد مالیاتی نمی باشد.
• براساس قوانین و مقررات مصوب، برخورداری از هرگونه معافیت مالیاتی، منوط به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر می باشد.
• سازمان امور مالیاتی کشور علاقه مند است، اشخاص حقوقی با تسلیم اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان در مهلت مقرر قانونی و رعایت سایر مقررات مربوط، ضمن ایجاد زمینه تعامل بیشتر، امکان تعیین درآمد مشمول مالیات از طریق رسیدگی به دفاتر و عدم تعلق ۴۰% جریمه غیرقابل بخشودگی را فراهم آورند. • آن دسته از مؤدیان محترم که قبل از پایان تیرماه سال جاری نسبت به تسلیم اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان و پرداخت مالیات ابرازی خود اقدام نمایند از تسهیلات مالیاتی مقرر در قانون مالیاتهای مستقیم برخوردار خواهند شد.
• علی الحساب پرداختی بابت مالیات عملکرد هر سال مالی قبل از سررسید مقرر، موجب تعلق جایزه ای معادل یک درصد (۱%) مبلغ پرداختی به ازای هر ماه تا سررسید مقرر و پرداخت مالیات پس از آن موعد، موجب تعلق جریمه ای معادل ۵/۲% مالیات به ازای هر ماه خواهد بود.
• اشخاص حقوقی مکلفند مطابق دستورالعمل موضوع ماده ۱۶۹ مکرر قانون موصوف، ضمن استفاده از صورتحساب فروش کالا و خدمات (مطابق فرم نمونه سازمان) برای معاملات و درج شماره اقتصادی خود و طرف معامله در تمامی صورتحساب ها، فرم ها و اوراق مربوط، فهرست معاملات خود را به صورت فصلی تا یک ماه پس از پایان هر فصل، به صورت الکترونیکی از طریق پورتال سازمان (برخط) یا محیط رایانه توسط نرم افزار قرارداده شده در سایتWWW.TAX.GOV.IR (غیر برخط) مطابق ترتیبات تعیین شده، به اداره امور مالیاتی ذیربط ارائه نمایند.
• مرکز پاسخگویی فنی سامانه های مالیاتی از طریق شماره تلفن ۳۵۰۸۷ (۰۲۱) آماده پاسخگویی به سؤالات مؤدیان در خصوص مراحل ثبت اظهارنامه های الکترونیکی در سیستم، می باشد.
• به منظور جلوگیری از ایجاد ازدحام خطوط اینترنتی در ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی WWW.TAX.GOV.IR، به مؤدیان محترم مالیاتی توصیه می شود از هم اکنون نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نموده و تسلیم اظهارنامه مالیاتی خود را به روزهای پایانی تیر ماه موکول ننمایند.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
• نظر به این که آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲، روز سه شنبه مورخ سی و یکم تیرماه سال جاری خواهد بود، صاحبان محترم املاک اجاری از هم اکنون می توانند اظهارنامه مالیاتی خود را براساس واقعیات و مدارک تکمیل و در مهلت مقرر قانونی (حداکثر تا ۳۱/۰۴/۱۳۹۳) به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک تسلیم و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.
• مؤدیان باید با مراجعه به پایگاه عملیات الکترونیکی سازمان به نشانی WWW.TAX.GOV.IR، نسبت به دریافت نرم افزار الکترونیکی ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی و راهنمای مربوط، اقدام نموده و پس از تکمیل فرم اظهارنامه و ارسال اطلاعات به سازمان امور مالیاتی کشور، کد رهگیری دریافت نمایند.
• به منظور تکریم مؤدیان محترم مالیاتی و افزایش سطح رضایتمندی و کاهش ترددهای غیر ضروری آنان، با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده، ارسال الکترونیکی اظهار نامه های مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲ ،کفایت داشته و نیازی به چاپ و ارائه نسخه کاغذی اظهار نامه به واحد مالیاتی نمی باشد.
• درآمد هر شخص ناشی از اجارة واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یکصد و پنجاه مترمربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست مترمربع زیربنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجارة املاک معاف می باشد.
• بر اساس ماده ۵۷ قانون مالیات های مستقیم، در مورد شخص حقیقی که هیچ گونه درآمدی ندارد، برای عملکرد سال ۱۳۹۲ تا مبلغ ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال از درآمد مشمول مالیات سالانة مستغلات از مالیات معاف و مازاد طبق مقررات مشمول مالیات می باشد. به شرط این که نسبت به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر اقدام و اعلام نمایند که هیچ گونه درآمد دیگری به غیر از اجاره دریافتی ندارند. در صورتی که ثابت شود اظهارنامه مؤدی خلاف واقع است، مالیات متعلق به اضافه یک برابر آن، به عنوان جریمه وصول خواهد شد. سازمان امور مالیاتی کشور علاقه مند است مالکین محترم املاک اجاری، با تسلیم اظهارنامه در مهلت مقرر قانونی و رعایت سایر مقررات مربوط، ضمن ایجاد زمینه تعامل بیشتر، امکان تعیین درآمد مشمول مالیات واقعی و عدم تعلق جریمه ای معادل ۱۰% اصل مالیات را فراهم آورند.
• علی الحساب پرداختی بابت مالیات عملکرد هر سال مالی قبل از سررسید مقرر، برای پرداخت مالیات عملکرد، موجب تعلق جایزه ای معادل یک درصد (۱% ) مبلغ پرداختی به ازای هر ماه تا سررسید مقرر و پرداخت مالیات پس از آن موعد موجب تعلق جریمه ای معادل ۵/۲% مالیات به ازای هر ماه خواهد بود.
• مرکز پاسخگویی فنی سامانه های مالیاتی از طریق شماره تلفن ۳۵۰۸۷ (۰۲۱) آماده پاسخگویی به سؤالات مؤدیان در خصوص مراحل ثبت اظهارنامه های الکترونیکی در سیستم، می باشد.
• به منظور جلوگیری از ایجاد ازدحام خطوط اینترنتی در ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی WWW.TAX.GOV.IR، به مؤدیان محترم مالیاتی توصیه می شود از هم اکنون نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نموده و تسلیم اظهارنامه مالیاتی خود را به روزهای پایانی تیر ماه موکول ننمایند.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
بر اساس مقررات بندهای (ط)، (ی)، (ل) ماده (۱۳۹) قانون مالیات های مستقیم : – کمکها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی مؤسسات خیریه و عام المنفعه (که به ثبت رسیدهاند، مشروط بر آن که به موجب اساسنامة آنها صرف امور مذکور در بند (ح) ماده مذکور شود وسازمان امور مالیاتی کشور بردرآمد و هزینة آنها نظارت کند) – کمکها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی و همچنین حق عضویت اعضاء مجامع حرفه ای، احزاب و انجمنها و تشکل های غیر دولتی (دارای مجوز از مراجع ذیربط) – فعالیت های انتشاراتی و مطبوعاتی، فرهنگی و هنری (دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) از پرداخت مالیات معاف می باشند.
• بهره مند شدن از معافیت مذکور منوط به رعایت مقررات فصل های ششم، هفتم، نهم و همچنین مواد (۱۵) و (۱۶) اصلاحی آئین نامه اجرایی موضوع تبصره (۳) ماده (۱۳۹) قانون مالیات های مستقیم، و رعایت سایر شرایط و ترتیبات مقرر در قانون مالیات های مستقیم می باشد.
• مؤدیان باید با مراجعه به پایگاه عملیات الکترونیکی سازمان به نشانی WWW.TAX.GOV.IR، نسبت به دریافت نرم افزار الکترونیکی ثبت و ارسال اظهارنامه مالیاتی و راهنمای مربوط، اقدام نموده و پس از تکمیل فرم اظهارنامه و ارسال اطلاعات به سازمان امور مالیاتی کشور، کد رهگیری دریافت نمایند.
• به منظور تکریم مؤدیان محترم مالیاتی و افزایش سطح رضایتمندی و کاهش ترددهای غیر ضروری آنان، با توجه به تمهیدات در نظر گرفته شده، ارسال الکترونیکی اظهار نامه های مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲ ، کفایت داشته و نیازی به چاپ و ارائه نسخه کاغذی اظهار نامه به واحد مالیاتی نمی باشد.
• براساس قوانین و مقررات مصوب، برخورداری از هرگونه معافیت مالیاتی، منوط به تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر می باشد (آخرین مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال ۱۳۹۲ روز سه شنبه مورخ سی و یکم تیر ماه سال جاری می باشد).
• سازمان امور مالیاتی کشور علاقه مند است، فعالان موصوف با تسلیم اظهارنامه در مهلت مقرر قانونی و رعایت سایر مقررات، زمینه تعامل بیشتر و بهره مندی از معافیت های مربوطه و عدم تعلق جریمه غیر قابل بخشودگی را فراهم آورند. رعایت تکالیف و مقررات موصوف، سازمان امور مالیاتی کشور را در اعطای بهینه تسهیلات مقرر قانونی و اجرای امر خدمت رسانی یاری خواهد نمود. ? مراجع ذیل آماده ارائه هرگونه راهنمایی و پاسخگوئی خواهند بود:
۱- دفتر روابط عمومی و فرهنگ سازی مالیاتی از طریق شماره تلفن گویای ۱۸۲۲ ۲- گروه مشاوره مالیاتی دفتر خدمات مؤدیان مستقر در ستاد سازمان، تلفن های ۳۹۹۰۳۰۳۴ (۰۲۱) و ۳۹۹۰۳۰۵۳ (۰۲۱) ۳- مرکز پاسخگویی فنی سامانه های مالیاتی در خصوص مراحل ثبت اظهارنامه های الکترونیکی در سیستم، از طریق شماره تلفن ۳۵۰۸۷ (۰۲۱)
• به منظور جلوگیری از ایجاد ازدحام خطوط اینترنتی در ارسال اظهارنامه مالیاتی از طریق سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی WWW.TAX.GOV.IR، به مؤدیان محترم مالیاتی توصیه می شود از هم اکنون نسبت به ارسال اظهارنامه مالیاتی اقدام نموده و تسلیم اظهارنامه مالیاتی خود را به روزهای پایانی تیر ماه موکول ننمایند.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی بخشنامه پرداخت مستمری بازماندگان متناسب با سنوات پرداخت حقبیمه را برای اجرا به تمامی واحدهای تأمیناجتماعی کشور ابلاغ کرد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمیناجتماعی، دکتر سیدتقی نوربخش گفت: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی سازمان تأمیناجتماعی مکلف شده به فرزندان و همسران بیمهشده متوفی که کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حقبیمه دارد به نسبت سنوات مستمری پرداخت کند.
وی ادامه داد: براساس قانون اصلاح مواد ۴۳، ۴۴ و ۸۰ قانون تأمیناجتماعی مصوب ۲۷/۷/۷۶ مجلس شورای اسلامی و پس از الحاق سه تبصره به بند سوم ماده ۸۰ قانون مذکور، تسهیلات جدید و دایره حمایت و ارائه خدمات به بازماندگان وسیعتر و پرداخت مستمری به «نسبت سنوات پرداخت حقبیمه» نیز به تعهدات سازمان تأمیناجتماعی افزوده شده است.
دکتر نوربخش گفت: براساس قانون پرداخت مستمری به بازماندگان مصوب سال ۷۶ درصورتی که بیمهشده متوفی فاقد شرایط مقرر در اصلاحیه بند ۳ ماده ۸۰ قانون بوده و سوابق پرداخت حقبیمه وی از یک تا ۱۰ سال بود، بازماندگان بیمهشده متوفی غرامت مقطوع فوت دریافت میکردند. اما به موجب قانون جدید مصوب سال ۹۲، به بازماندگان واجد شرایط بیمهشده متوفی که کمتر از ۱۰ سال سابقه پرداخت حقبیمه داشته باشد متناسب با سنوات پرداخت حقبیمه مستمری تعلق میگیرد.
وی افزود: در قانون مذکور همسران و فرزندان بیمهشده متوفی از دریافت مستمری به نسبت سنوات پرداخت حقبیمه بهرهمند میشوند، اما به پدر و مادر اشارهای نشده است، بنابراین هریک از والدین واجد شرایط کماکان از غرامت مقطوع فوت به نسبت سهام مقرر در قانون برخوردار خواهند شد.
مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی اظهار داشت: ملاک محاسبه ریز دستمزد مبنای تعیین مستمری برقراری مشمولین قانون پرداخت مستمری به بازماندگان متناسب با پرداخت حقبیمه، تبصره ذیل ماده ۷۷ قانون تأمیناجتماعی خواهد بود و حداقل مستمری قابل پرداخت به بازماندگان بیمهشده متوفی نیز بر مبنای ماده ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی، از حاصلضرب حداقل دستمزد سال فوت بیمهشده و سنوات پرداخت حقبیمه تقسیم بر ۳۰ به دست میآید.
وی تصریح کرد: درمورد بیمهشدگانی که فوت آنها قبل از تصویب قانون فوق واقع شده حداقل دستمزد (سال تصویب قانون) یعنی سال ۱۳۹۲ ملاک محاسبه مستمری است.
دکتر نوربخش ادامه داد: مفاد این بخشنامه مشمول کسانی که به هر نحو از شمول قانون تأمیناجتماعی خارج و مشمول سایر صندوق بازنشستگی شدهاند، نمیشود.
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
دفتر مرکزی حراست سازمان امور مالیاتی کشور از شگرد جدید فرصت طلبان و سودجویان برای اخاذی از مودیان مالیاتی خبر داد.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران ، دفتر مرکزی حراست سازمان امور مالیاتی کشور با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد: فرد یا افرادی با نیات سودجویانه و فرصت طلبانه با جعل عناوینی همچون مامور مالیاتی، کارشناس مالیاتی، ممیز مالیاتی و عناوین مشابه و سوء استفاده از عواطف و احساسات مودیان محترم سازمان امور مالیاتی کشور، ضمن تماس از طریق تلفن همراه، با اظهار و ادعای نیاز مالی برای تامین هزینه درمان همسر، فرزند و … اقدام به ارائه شماره کارت یا حساب بانکی به منظور واریز مبالغی به عنوان قرض و مساعده با وعده بازپرداخت یا جبران از طریق خدمات ویژه می نمایند که متاسفانه در موارد متعددی زمینه کلاهبرداری و موجبات ضرر و زیان مودیان را فراهم ساخته است.
بر این اساس، ضروری است مودیان در صورت مشاهده و مواجهه با این قبیل افراد، با مراجعه حضوری یا برقراری تماس تلفنی با حراست مرکزی سازمان یا دفاتر مستقر در ادارات واحدهای مختلف مالیاتی در سراسر کشور و ارائه اطلاعات لازم، زمینه برخورد قانونی با متخلفین و مجرمین را فراهم سازند.
به همین منظور شماره تلفن های مربوط به ستاد خبری حراست سازمان امور مالیاتی کشور و حراست های تابعه امور مالیاتی شهر و استان تهران به شرح ذیل اعلام می گردد:
۱- دفتر مرکز حراست سازمان ۳۹۹۰۳۷۵۷
۲ -ستاد خبری ۵۴-۳۹۹۰۳۷۵۳
۳ -حراست اداره کل امور مالیاتی غرب تهران ۶۶۰۳۲۸۴۹
۴ -حراست اداره کل امور مالیاتی جنوب تهران ۵۵۴۳۱۲۵۳
۵ -حراست اداره کل امور مالیاتی شرق تهران ۷۷۴۵۴۹۹۵
۶ -حراست اداره کل امور مالیاتی شمال تهران ۲۲۹۲۲۳۰۸
۷ -حراست اداره کل امور مالیاتی مرکز تهران ۸۸۸۲۸۷۳۲
۸ -حراست امور مالیاتی شهر تهران ۲۲۲۶۹۱۴۷
۹ -حراست امور مالیاتی استان تهران ۸۸۷۷۶۹۳۳
۱۰ -حراست اداره کل امور مالیاتی مودیان بزرگ ۶-۸۸۵۷۳۷۹۳
۱۱ -حراست ارزش افزوده شهر تهران ۶۶۹۳۹۳۷۶
۱۲ -حراست معاونت ارزش افزوده ۸۸۸۰۶۳۴۲
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
طبق قانون، مطبوعات از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده انتشار آگهی های مطبوعاتی معاف هستند اما این قانون در اجرا عمل نمی شد و برهمین اساس دوشنبه گذشته و به درخواست مجدد مطبوعات، رییس مجلس جلسه ای با حضور مسئولان معاونت قوانین مجلس، کمیسیون تطبیق مصوبات، وزارت ارشاد، سازمان مالیاتی و مدیران روزنامه ها به منظور حل مسائل فیمابین تشکیل داد که منجر به صدور این بخشنامه شد.
به گزارش خراسان، دکتر حسین انتظامی، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این باره گفت: با پیگیری های معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد و در اجرای قانون معافیت آگهی های منتشر شده در روزنامه ها و نشریات از قانون مالیات بر ارزش افزوده بخشنامه این معافیت از سوی سازمان امور مالیاتی کشور ابلاغ شد.
نامه مدیران رسانه های مکتوب به رئیس مجلس
چندی پیش مدیران رسانه های مکتوب طی نامه ای به رییس مجلس شورای اسلامی، خواستار بررسی مشکل اخذ مالیات از مطبوعات در ازای چاپ آگهی ها و یافتن راهکاری قانونی برای آن شده بودند، زیرا این اقدام بار مالی سنگینی بر دوش آنان گذاشته بود و برخی رسانه ها را در مسیر تعطیلی قرار داده بود.
ششم تیرماه ۹۲ در مراسم شصت و پنجمین سالگرد انتشار روزنامه خراسان که با حضور دکتر علی لاریجانی رئیس مجلس و دکتر حسین انتظامی در مشهد برگزارشد، رئیس مجلس در پی طرح یک درخواست، مبنی بر این که قانون معافیت آگهی مطبوعات از مالیات و مالیات بر ارزش افزوده اجرا نمی شود، وعده داده بود: «این موضوع از نظر ما روشن است…و برایتان پیگیری خواهیم کرد و ان شاء ا… این مشکل حل خواهد شد.»
رییس مجلس هفته گذشته نیز با تاکید بر این که «طبق قانون، آگهی های منتشره در روزنامه ها و نشریات از جمله فعالیت های مطبوعاتی هستند که از پرداخت مالیات و نیز مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند» خاطرنشان کرده بود: «وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است در چارچوب قانون مصوب مجلس با این مورد رفتار کند و اگر ابهامی هم وجود دارد باید استعلام کند.»
بخشنامه سازمان امور مالیاتی به تمام دستگاه ها ابلاغ شده است
به گزارش خراسان، انتظامی درباره اجرای این قانون با اشاره به بخشنامه سازمان امور مالیاتی دراین باره تصریح کرد: طی این بخشنامه که از سوی سازمان امور مالیاتی کشور و عطف به نامه مشاور محترم و رییس حوزه ریاست مجلس شورای اسلامی مورخ ۹ آبان ماه ۱۳۹۲ مبنی بر اطلاق حکم مطبوعات مندرج در بند ۵ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۷/۲/۸۷ صادر شده، آگهی های منتشره در روزنامه ها و نشریات از مالیات و عوارض ارزش افزوده معاف هستند.
انتظامی ضمن تقدیر و تشکر از همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی ، سازمان امور مالیاتی کشور، و رییس مجلس که پیگیر این موضوع بود، ابلاغ این قانون و اجرای آن را گامی مهم در تقویت بنیه اقتصادی مطبوعات عنوان کرد. به گفته معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد این بخشنامه در تاریخ ۱۳ خرداد به تمامی دستگاه ها ابلاغ شده است.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور، گفت: در صورتیکه مودیان اقدام به ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری از سامانه نمایند، ضرورتی ندارد برای تحویل نسخه کاغذی به ادارات مراجعه کنند.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، علی عسکری با بیان این مطلب ، گفت: به منظور تکریم مودیان محترم مالیاتی، سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی WWW.TAX.GOV.IR در خردادماه آماده دریافت اظهارنامه مالیاتی بصورت الکترونیکی می باشد.
وی تصریح کرد: بر اساس تصمیم سازمان امور مالیاتی کشور در سال جاری، ارائه الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی و دریافت کد رهگیری از سامانه، به منزله تسلیم اظهارنامه به واحد مالیاتی بوده و ضرورتی برای مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی و تحویل نسخه کاغذی آن وجود ندارد.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: مودیان محترم می توانند ضمن ارائه الکترونیکی اظهارنامه، مالیات خود را نیز به صورت الکترونیکی پرداخت کنند.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران از اضافه شدن حق خواروبار مشمولان قانون کار به فهرست بیمه بر اساس بخشنامه تامین اجتماعی خبر داد.
به گزارش فارس، حسین حبیبی اظهار داشت: طبق بخشنامه سازمان تأمین اجتماعی، به مبلغی که به عنوان بن خواروبار (حق بن) در فیش حقوقی کارگران با مبلغ ۸۰۰ هزار ریال در ماه درج میشود، حق بیمه تعلق میگیرد و در واقع کارگران از این به بعد اندکی بیشتر حق بیمه خواهند پرداخت.
دبیر کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران ادامه داد: این اقدام در بلند مدت به نفع کارگران است، چون در افزایش مستمری بازنشستگی کارگران و مشمولان قانون کار مؤثر خواهد بود.
این فعال کارگری اضافه کرد: این بخشنامه تنها مشمول حق بن میشود و در خصوص حق مسکن هنوز بخشنامهای ابلاغ نشده است.
این گزارش حاکیاست: حق بن کارگران که از ابتدای امسال بر اساس مصوبه شورای عالی کار از ۵۰ هزار تومان به ۸۰ هزار تومان افزایش یافت، پیش از این مشمول دریافت حق بیمه نبود، اما با ابلاغ این بخشنامه حق بن هم جزء ۳۰ درصد حق بیمه پرداختی کارگران و کارفرمایان خواهد شد.
در تبصره این بخشنامه آمده است: کارفرمایان مکلفند، به هنگام تنظیم صورت مزد، مبلغ مذکور (۸۰۰ هزار ریال) را در ستون مزایای مشمول درج و حق بیمه متعلقه را به همراه سایر اقلام پرداخت کنند.
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
به استناد قانون اصلاح تبصره ماده ۱۴ قانون کار و الحاق یک تبصره به آن مصوب ۳۰/۱/۸۳ و قانون استفساریه قانون مذکور مصوب ۲۸/۳/۸۵ مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی مربوطه مصوب ۸/۴/۸۴ هیأتوزیران، احتساب مدت خدمت نظام وظیفه و حضور داوطلبانه در جبهه تمامی مشمولین قانون تأمیناجتماعی با دارا بودن شرایط مقرر قانونی امکانپذیر است.
مدیرکل امور فنی بیمهشدگان تأمیناجتماعی چگونگی احتساب خدمت مقدس سربازی به عنوان سوابق بیمهای را تشریح کرد.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمیناجتماعی، سیروس نصیری در این خصوص گفت: به استناد قانون اصلاح تبصره ماده ۱۴ قانون کار و الحاق یک تبصره به آن مصوب ۳۰/۱/۸۳ و قانون استفساریه قانون مذکور مصوب ۲۸/۳/۸۵ مجلس شورای اسلامی و آییننامه اجرایی مربوطه مصوب ۸/۴/۸۴ هیأتوزیران، احتساب مدت خدمت نظام وظیفه و حضور داوطلبانه در جبهه تمامی مشمولین قانون تأمیناجتماعی با دارا بودن شرایط مقرر قانونی امکانپذیر است.
وی افزود: احتساب سوابق موردنظر منوط به بیمهپردازی در زمان ارائه تقاضا و داشتن ۲ سال سابقه حقبیمه نزد سازمان و همچنین پرداخت حقبیمه متعلقه طبق ضوابط مقرر در ماده ۳ آییننامه اجرایی مذکور به نسبت هفتسیام سهم بیمهشده و بیستوسه سیام سهم دولت است.
نصیری ادامه داد: مهلت پرداخت حقبیمه درصورت پرداخت یکجا، حداکثر تا پایان ماه بعد از تسلیم اعلامیه بدهی است.
وی تصریح کرد: بیمهشده درصورت عدم توانایی پرداخت یکجای حقبیمه متعلقه میتواند در مهلت مذکور نسبت به ارائه درخواست تقسیط بدهی اقدام کند که در این حالت واحد اجرایی باتوجه به میزان بدهی و سایر ملاحظات، حقبیمه متعلقه را حداکثر در ۱۲ قسط ماهانه تقسیط خواهد کرد.
مدیرکل امور فنی بیمهشدگان سازمان تأمیناجتماعی خاطرنشان کرد: در هرحال پذیرش سوابق موردنظر و بهرهمندی از مزایای قانونی آن نزد سازمان تأمیناجتماعی منوط به پرداخت کامل حقبیمه در مهلتهای تعیین شده خواهد بود. در غیر این صورت احتساب سوابق مذکور براساس تقاضای مجدد و تجدید محاسبه حقبیمه با رعایت ضوابط مربوطه میسر است.
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور از ارائه تسهیلات به مودیانی که مالیات خود را به صورت الکترونیکی ارائه و پرداخت کنند خبرداد و گفت:مالیات مودیان مشاغل تقسیط می شود.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، علی عسکری از ارائه تسهیلات به مودیان مالیات بر درآمد مشاغل خبرداد و گفت: این گروه از مودیان با ارائه اظهارنامه مالیاتی خود به صورت الکترونیکی و پرداخت بخشی از مالیات ابرازی، می توانند باقیمانده مالیات مربوطه را تقسیط نمایند.
وی با بیان اینکه برای تقسیط نیازی به مراجعه به ادارات مالیاتی در تیرماه نمی باشد، تصریح کرد: مودیان می توانند حداکثر تا پایان مرداد ماه برای تقسیط باقیمانده مالیات خود به ادارات مالیاتی مراجعه نمایند.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه امکان ارائه اظهارنامه های مالیاتی به صورت الکترونیکی از ابتدای خرداد ماه فراهم شده است، اظهارداشت: مودیان محترم می توانند با مراجعه به سامانه WWW.TAX.GOV.IR اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت الکترونیکی ارائه نمایند. وی، خاطرنشان کرد: مودیان مالیاتی می توانند مالیات خود را نیز به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه مذکور پرداخت نمایند.
تاکسیرانان و وانت بارها از پرداخت مالیات بر عملکرد سال ۹۲ معاف هستند.
علی عسکری با اشاره به تسهیلات در نظر گرفته شده برای مودیان صاحبان مشاغل خودرو گفت: با توجه به اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها و افزایش میزان معافیت مالیاتی برای عملکرد سال ۹۲، برخی مشاغل خودرو مانند تاکسیها و وانتبارها با توجه به درآمد مشمول و افزایش پایه معافیت، در دامنه مودیان معاف برای عملکرد سال ۹۲ قرار می گیرند.
وی افزود: به همین ترتیب روز گذشته ابلاغ شد که دارندگان تاکسی و وانت برای عملکرد سال ۹۲ با توجه به اینکه درآمد مشمول مالیات در دامنه معافیت قرار میگیرد، مشمول پرداخت مالیات برای عملکرد سال ۹۲ نخواهند شد.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: تاکسیداران و وانت بارها باید اظهارنامه مالیاتی خود را به صورت الکترونیکی ارائه دهند تا از این تسهیلات بهره مند شوند. وی خاطرنشان کرد: سایر مشاغل خودرو نیز بایستی نسبت به ارائه اظهارنامه مالیاتی به صورت الکترونیکی اقدام نموده و مالیات مربوطه را نیز به صورت الکترونیکی پرداخت نمایند. گفتنی است، امسال اظهارنامه های مالیاتی و همچنین پرداخت مالیات ابرازی کاملا به صورت الکترونیکی بوده و با اخذ کد رهگیری نیازی به ارسال نسخه کاغذی اظهارنامه مالیاتی به ادارات مالیاتی نیست.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
موضوعات مرتبط: مصوبات ، ،
برچسبها:
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
تمامی فرآیندهای مالیاتی موجود در نظام مالیاتی یکپارچه شدند.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور در مراسم بهره برداری عملیاتی از کلیه بخش های سامانه نرم افزاری یکپارچه مالیاتی (ITS)، گفت: تمامی فرآیندهای مالیاتی موجود در نظام مالیاتی یکپارچه شدند.
به گزارش رسانه مالیاتی ایران، علی عسکری در این مراسم که امروز در اداره کل امور مالیاتی مرکز تهران واقع در میدان شعاع برگزار شد، گفت: طرح جامع مالیاتی با ابعاد و پیچیدگیهای فراوان بعد از سازماندهی و رفع نقاط ضعف، تکمیل و امروز به صورت کامل بهره برداری شد.
وی با بیان اینکه طرح جامع مالیاتی دارای اهمیت فراوان است، اظهارداشت: اجرای این طرح نیاز به مراقبتهای ویژه ای دارد. همچنین از دستاندرکاران تقاضا دارم ضمن بالا بردن سرعت در پیادهسازی طرح جامع مالیاتی، از دقت و استحکام فنی با وجود فشارهای فراوان برای طی شدن سریعتر طرح غافل نشوند.
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور تصریح کرد: تمامی فرآیندهای مالیاتی موجود در نظام مالیاتی که قبلا در ۱۸ سیستم از جمله سیستم شرکت ها، مشاغل، مستغلات، وصول و اجرا و… به صورت مجزا قابل اجرا بودند، از امروز و با بهره برداری عملیاتی از کلیه بخش های سامانه نرم افزار یکپارچه مالیاتی (ITS) در اداره امور مالیاتی مرکز تهران، تمامی این فرآیندها یکپارچه شدند. وی خاطرنشان کرد: اداره کل امور مالیاتی مرکز تهران اولین اداره کلی است تمامی سیستم های قدیمی را کنار گذاشته و از عملکرد سال ۹۱ به بعد از سیستم راه اندازی شده جدید استفاده می نمایند.
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
راهنما
کل معین تفضیلی
کد حساب سرفصل حساب
11 داراییهای جاری 1110 موجودی نقد وبانک 111001 صندوق ریالی 111002 صندوق ارزی 111003 تنخواه گردانهای ریالی 111004 تنخواه گردانهای ارزی 111005 موجودی بانکهای ریالی 111006 موجودی بانکهای ارزی 1111 سپرده های کوتاه مدت 111102 سپرده شرکت در مناقصه ومزایده 111105 سپرده ضمانتنامه های بانکی 111106 سایر سپرده ها 1112 اسناد دریافتنی 111201 چکهای در جریان وصول 111202 اسناد در جریان وصول 111203 چکهای دریافتنی نزد صندوق 111204 اسناد دریافتنی نزد صندوق 1113 حسابهای دریافتنی تجاری 111301 اشخاص (حسابهای دریافتنی) 111302 شرکتها (حسابهای دریافتنی) 111305 ذخیره مطالبات مشکوک الوصول 111306 اسناد واخواست شده 1114 سایر حسابهای دریافتنی 111401 مساعده حقوق 111402 وام ضروری کارکنان 111403 وام مسکن کارکنان 111404 جاری کارکنان 111406 خسارات قابل دریافت ازبیمه 111407 مطالبات غیر تجاری از سایر اشخاص حقیقی و حقوقی 111409 حق العمل کاران 111410 ضمانت مناقصه 111411 ضمانت نامه حسن انجام کار 111412 سپرده ها 111413 سایر حسابها واسناد دریافتنی 1115 سرمایه گذاری های کوتاه مدت 111501 سپرده های کوتاه مدت نزدبانکها 111502 سهام سایر شرکتها 1116 موجودی مواد وکالا 111601 موجودی مواد اولیه 111602 موجودی قطعات و لوازم یدکی 111604 موجودی محصولات 111605 پروژه ها 1117 کار درجریان ساخت 111701 کاردرجریان ساخت 1118 سایر داراییهای جاری 111801 اوراق بهادار 1119 پیش پرداختها 111901 پیش پرداخت خرید مواد اولیه 111902 پیش پرداخت خرید اموال ماشین آلات و تجهیزات 111903 پیش پرداخت خرید قطعات و لوازم یدکی 111904 پیش پرداخت هزینه های جاری 111905 پیش پرداخت خرید خدمات 111907 پیش پرداخت بیمه دارائیها 111908 پیش پرداخت حسابرسی 111909 پیش پرداخت مالیات 111910 پیش پرداخت هزینه های تحقیق وتوسعه 111911 پیش پرداخت اجاره 111912 پیش پرداخت هزینه سود وکارمزدوامها 111913 پیش پرداخت به پیمانکاران جزء 111916 موجودی تمبر و سفته 12 داراییهای غیرجاری 1210 اموال ، ماشین آلات وتجهیزات 121001 ساختمانها 121002 تاسیسات 121003 ماشین آلات و تجهیزات تولید 121004 ابزارألات و قالبها 121005 وسائط نقلیه 121006 اثاثیه ومنصوبات 121007 لوازم ازمایشگاهی 1211 استهلاک انباشته اموال ، ماشین آلات وتجهیزات 121101 استهلاک انباشته ساختمانها 121102 استهلاک انباشته تاسیسات 121103 استهلاک انباشته ماشین آلات و تجهیزات تولید 121104 استهلاک انباشته ابزارألات و قالبها 121105 استهلاک انباشته وسائط نقلیه 121106 استهلاک انباشته اثاثیه و منصوبات 121107 استهلاک انباشته لوازم ازمایشگاهی 1212 زمین 121201 زمین 1213 دارائیهای ثابت در جریان تکمیل 121301 ساختمانهای در دست تکمیل 121302 تاسیسات در دست تکمیل 121303 ماشین الات در دست تکمیل 121304 ابزارآلات و قالبهای در دست تکمیل 1214 سرمایه کذاری های بلند مدت 121401 سرمایه گذاری در شرکتهای تابعه 121402 سرمایه گذاری در شرکتهای وابسته 121409 سهام سایر شرکتها 1215 سپرده هاو مطالبات بلند مدت 121501 وامهای اعطایی بلند مدت 121502 سپرده های بلند مدت نزد بانکها 1216 هزینه سنوات آتی (مخارج انتقالی به دوره های آتی) 121601 هزینه های تاسیس وقبل از بهره برداری 121603 هزینه سود وکارمزدوامهای بلند مدت 121606 هزینه های تحقیق وتوسعه 121607 سایر هزینه های سنوات آتی 1220 سایر دارائیها 122001 حق الامتیازها 122002 سرقفلی 122003 ودیعه آب 122004 ودیعه برق 122005 ودیعه تلفن 122006 ودیعه گاز 122007 سایر ودایع 122011 نرم افزار ها 122012 سیستمها و روشها 21 بدهیهای جاری 2110 حسابهای پرداختنی تجاری 211001 اشخاص (حسابهای پرداختنی) 211002 شرکتها (حسابهای پرداختنی) 211003 سایر حسابهای پرداختنی تجاری 2111 اسناد پرداختنی کوتاه مدت 211101 اسناد پرداختنی ریالی 211102 اسنادپرداختنی ارزی 2112 سایر حسابهای پرداختنی 211201 مالیات بر در آمدشرکت 211202 مالیات حقوق ودستمزد کارکنان 211203 مالیات تکلیفی اشخاص ثالث 211204 سازمان تامین اجتماعی – حق بیمه کارکنان 211205 سازمان تامین اجتماعی – حق بیمه اشخاص ثالث 211206 بیمه عمر وحوادث کارکنان 211207 تعهدات ضمانت نامه ها 211208 حقوق ودستمزد پرداختنی 211209 پیمانکاران جزء 211212 عیدی وپاداش پرداختنی 211213 بهره وری تولید پرداختنی 211215 هزینه های حسابرسی پرداختنی 211216 عوارض شهرداری 211217 حسن انجام کار پیمانکاران 2113 سپرده های دریافتی 211301 سپرده های دریافتی مزایده ومناقصه 211302 سپرده های دریافتی حسن انجام کار 211303 سایر سپرده های دریافتی 2114 پیش دریافتها 211401 پیش دریافت پروژه ها 211409 سایر پیش دریافتها 2115 ذخایر بیمه و مالیات 211501 ذخیره مالیات عملکرد 211502 ذخیره مالیات حقوق کارکنان 211503 ذخیره بیمه سهم کارکنان 2116 سود سهام پیشنهادی وپرداختنی 211601 سود سهام پیشنهادی 211602 سود سهام پرداختنی 2117 تسهیلات و اعتبارات مالی دریافتی 211701 وامهای دریافتی از بانکها - فروش اقساطی 211702 وامهای دریافتی از بانکها - سلف 2118 ذخیره استهلاک انباشته 211801 ذخیره استهلاک اثاثه و تجهیزات 211803 ذخیره استهلاک نرم افزارها 211805 ذخیره استهلاک ماشین آلات 22 بدهیهای غیر جاری 2210 اسناد پرداختنی بلند مدت 221001 اسنادپرداختنی بلند مدت ریالی 221002 اسنادپرداختنی بلند مدت ارزی 2211 حسابهای پرداختنی بلند مدت 221101 حسابهای پرداختنی بلند مدت 2212 تسهیلات مالی دریافتی بلند مدت 221201 وامهای پرداختنی بلند مدت - فروش اقساطی 221202 وامهای پرداختنی بلند مدت - سلف 2213 ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان 221301 ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان 311 صورت وضعیتهای تایید شده 311001 ناخالص صورت وضعیت 311002 ناخالص تعدیل 41 حقوق صاحبان سهام 4110 سرمایه 411001 سرمایه ثبت شده – سهام عادی با نام 411002 سرمایه تعهد شده – سهام عادی با نام 4111 اندوخته قانونی 411101 اندوخته قانونی 4112 سایر اندوخته ها وصرف سهام 411201 اندوخته سرمایه ای 411202 اندوخته توسعه وتکمیل 411203 اندوخته احتیاطی 411205 اندوخته جایگزین دارائیها 411206 صرف سهام 4113 سود (زیان ) انباشته 411301 سود (زیان ) انباشته 411302 تعدیلات سنواتی 4114 سود (زیان ) جاری 411401 سود (زیان ) جاری 4116 تقسیم سود 411601 تقسیم سود 51 فروش و درآمدها 5110 فروش 61 قیمت تمام شده کالای فروش رفته 6110 قیمت تمام شده کالای فروش رفته 62 هزینه های فعالیت 6210 هزینه های پیمان در دست اجرا 621001 هزینه های پرسنلی 621002 هزینه های عمومی 621003 هزینه های مصالح 621004 هزینه های مکسوره از صورت وضعیتها 621005 هزینه دستمزد پیمانکاران 621010 پاداش بهره وری تولید 621015 حق سر پرستی 621017 دستمزد کارکنان روزمزد 621018 حقوق ومزایای متفرقه 6212 هزینه های عمومی و تشکیلاتی 621201 تعمیر ونگهداری ساختمان وتاسیسات 621202 تعمیر ونگهداری ماشین آلات و تجهیزات تولید 621203 تعمیر و نگهداری ابزارآلات و قالبها 621204 تعمیر ونگهداری وسایط نقلیه 621205 تعمیر ونگهداری اثاثیه ومنصوبات 621206 تعمیر و نگهداری لوازم آزمایشگاهی 621207 هزینه سوخت 621208 هزینه سوخت وسائط نقلیه 621209 هزینه آب و برق مصرفی 621210 بیمه دارائیهای ثابت 621211 بیمه موجودیها 621212 هزینه لوازم مصرفی آزمایشگاهی 621213 ابزار ولوازم فنی مصرفی 621215 هزینه ملزومات ونوشت افزار 621216 هزینه پست وتلفن 621219 هزینه اجاره محل 6213 هزینه های استهلاک 621301 هزینه استهلاک ساختمان 621302 هزینه استهلاک تاسیسات 621303 هزینه استهلاک ماشین آلات وتجهیزات تولید 621304 هزینه استهلاک ابزارآلات و قالبها 621305 هزینه استهلاک وسائط نقلیه 621306 هزینه استهلاک اثاثیه و منصوبات 621307 هزینه استهلاک لوازم آزمایشگاهی 63 سایر هزینه ها و درآمدهای غیر عملیاتی 6310 هزینه های بازاریابی و توزیع و فروش 631001 هزینه آگهی و تبلیغات 631003 هزینه شرکت درمناقصه 631004 هزینه ارسال نمونه ها 631007 هزینه های نمایشگاه 631008 هزینه بازاریابی و پورسانت 631009 هزینه های حمل وانبارداری 631010 هزینه های متفرقه توزیع وفروش 631018 هزینه های واخواست 631019 هزینه مطالبات سوخت شده ' 6311 هزینه های مالی 631101 هزینه سود وکارمزد وامها 631102 هزینه تمبر وسفته 631104 هزینه کارمزد خدمات بانکی 631105 هزینه جریمه دیر کرد وامها 631109 هزینه های متفرقه مالی 6315 سایر درآمد ها و هزینه های غیر عملیاتی 631501 سود و زیان ناشی از تسعیر ارز 631502 سود و زیان ناشی از فروش دارائیها 631503 سود و زیان ناشی از بیمه دارائیها 621509 سود و زیان ناشی از سایر اقلام 91 حسابهای انتظامی 9110 حسابهای انتظامی دیگران نزد ما 911001 ضمانت نامه های انجام مناقصه ومزایده 911002 ضمانت نامه های حسن انجام کار 911003 اسناد تضمینی دریافتی از کارکنان 911004 ضمانت نامه های بانکی 911005 سایر اسناد تضمینی (چک – سفته – وثیقه ملکی) 911008 اسناد تضمینی تنخواه 911012 کالای امانی ما نزد دیگران 9111 حسابهای انتظامی ما نزد دیگران 911101 ضمانت نامه های شرکت در مناقصه ومزایده 911102 ضمانت نامه های حسن انجام کار 911103 اسنادتضمینی بابت سفارشات 911104 اسناد تضمینی بابت ضمانت نامه های گمرکی 911107 اسناد تضمینی بابت تسهیلات مالی دریافتی 92 طرف حسابهای انتظامی 9211 طرف حسابهای انتظامی 921101 طرف حساب انتظامی بنفع شرکت 921102 طرف حساب انتظامی بعهده شرکت |
برچسبها:
رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور از امکان ارائه الکترونیکی اظهارنامههای مالیاتی از ابتدای خرداد ماه امسال خبرداد و گفت: ارائه الکترونیکی اظهارنامه به منزله تسلیم اظهارنامه مالیاتی بوده و ضرورتی برای مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی و تحویل نسخه کاغذی آن وجود ندارد. به گزارش رسانه مالیاتی ایران، دکتر علی عسکری از آمادگی کامل سازمان برای خدمت رسانی به مودیان خبرداد و گفت: ارائه خدمات الکترونیکی سازمان در سطح وسیعی توسعه یافته است و مودیان مالیاتی میتوانند از ابتدای خرداد ماه نسبت به ارائه اظهارنامههای مالیاتی به صورت الکترونیکی از طریق سامانه www.tax.gov.ir اقدام نمایند. وی با اشاره به اینکه تکریم ارباب رجوع و تسریع امور مودیان مالیاتی یکی از مهمترین اهداف سازمان امور مالیاتی کشور است، ادامه داد: امسال، ارسال الکترونیکی اظهارنامه به منزله تسلیم اظهارنامه به واحد مالیاتی بوده و ضرورتی برای مراجعه حضوری به ادارات مالیاتی و تحویل نسخه کاغذی آن وجود ندارد. رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه همچون سال گذشته امکان پرداخت مالیات به صورت الکترونیکی برای مودیان فراهم است، خاطرنشان کرد: افرادی که ثبت نام الکترونیکی آنان در نظام مالیاتی تکمیل شده است و نام کاربری و کلمه عبور دریافت کردهاند، میتوانند ضمن ارائه الکترونیکی اظهارنامه، مالیات خود را نیز به صورت الکترونیکی پرداخت کنند.
برچسبها:
طی توافقی که سال های قبل با طلافروشان داشتیم و در نشست نهایی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، مؤسسه استاندارد و نماینده کمیسیون اقتصادی مجلس حضور داشتند، ۳ فرم فاکتور برای طلافروشان تهیه شد.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
برای نگهداری راهها از مالیاتهای ویژه راه استفاده شود و منابع بازگشت از اقساط مسکن مهر در صندوقی با عنوان صندوق توسعه مسکن تمرکز یابد تا سیاستهای دولت در امر مسکن محقق شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عباس آخوندی با اشاره به اینکه نرخ هزینه راهداری نسبت به ارزش راههای کشور چیزی در حدود ۵ درصد است، افزود: این بدین مفهوم است که ما باید هر ساله رقمی معادل ۱۰ هزار میلیارد تومان جهت نگهداری و بهبود راهها هزینه کنیم. حال آنکه بودجه سازمان راهداری ما چیزی در حدود ۱۶۰۰ یلیارد تومان یعنی ۱۶ درصد مورد نیاز است.
وزیر راه ادامه داد: در اکثر کشورهای جهان برای نگهداری راهها از مالیاتهای ویژه راه استفاده میشود. این نوع مالیاتها یا به صورت مالیات بر جادهها و یا مالیات بر مصرف سوخت و یا مالیات بر خودرو است. به هر روی، کم توجهی به امر نگهداری راهها خطر آسیب دیدن جسم راهها را در پی دارد که در آن صورت ترمیم آنها با مشکل جدی مواجه خواهد بود. پیشنهاد ما این است که دولت این پایه مالیاتی را مورد توجه قرار دهد.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
قیمت منطقهای (ارزش معاملاتی) املاک بهعنوان پایه محاسباتی مالیات بر نقل و انتقال ملک، به روز رسانی شد.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، ارزش معاملاتی(قیمت منطقهای) املاک که بر مبنای آن میزان مالیات مربوط به نقل و انتقال ملک در زمان فروش تعیین میشود، پس از چند سال تغییر کرد تا با این به روز رسانی، میزان مالیات دریافتی از معاملات مسکن، با توجه به قیمت روز آپارتمانها، واقعیتر شود.
هماکنون در معاملات مسکن دو شیوه قیمت گذاری مد نظر قرار دارد که بر مبنای آن یک قیمت، ارزش واقعی هر مترمربع از ملک مورد معامله است که هماکنون در شهر تهران بهطور میانگین در مرز ۴ میلیون تومان قرار دارد.
از سوی دیگر، ارزش معاملاتی یا قیمت منطقهای املاک است که مالیات بر نقل و انتقال ملک براساس آن تعیین و به حساب دولت واریز میشودو درصد کوچکی از ارزش روز و واقعی قیمت مسکن را شامل میشود.
دفترچه ارزش معاملاتی املاک شهر تهران که با نامهای «تقویم املاک» یا «قیمت منطقهای» هم شناخته میشود و براساس قانون باید هر چند سال یکبار براساس رشد قیمت مسکن به روزرسانی شود، سال گذشته در کمیسیون تقویم املاک شهر تهران بررسی و در فروردین جاری به تصویب رسید. در این کمیسیون که با حضور نمایندگانی از شورای شهر تهران، سازمان ثبت اسناد و املاک، وزارت راه وشهرسازی، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان امور مالیاتی برگزار شد، نرخهای جدید تقویم املاک یا ارزشهای به روز آوری شده قیمت منطقهای برای دریافت مالیات نقل و انتقال ملک، تصویب و از اول خرداد امسال لازم الاجرا شد. بر مبنای نرخهای جدید تعیینشده به عنوان ارزش معاملاتی(قیمت منطقهای) املاک، براساس محدودهبندیهای صورت گرفته در هر منطقه، ارزش معاملاتی (قیمت معاملاتی) هر مترمربع املاک مسکونی مترمربعی ۲۴ تا ۷۵ هزار تومان تعیین شده است که پنج درصد از این میزان در زمان نقل و انتقال به عنوان مالیات تعیین میشود. به روزرسانی دفترچه ارزش معاملاتی املاک شهر تهران در حالی پس از دو سال بحث و بررسی برای تغییر در نرخهای مصوب ارزش معاملاتی (قیمت منطقهای) صورت گرفته است که با مطرح شدن موضوع تعیین، تصویب و دریافت مالیاتهای جدید در بخش مسکن همچون مالیات از خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر، ضرورت بیشتری در این زمینه از سوی مجموعه اقتصادی دولت احساس میشد. به این ترتیب، درحالی که قرار است در صورت تصویب مالیاتهای جدید در بخش مسکن، ارزش معاملاتی (قیمت منطقهای) املاک، مبنای تعیین و دریافت مالیات از مالکان خانههای خالی یا معاملات مکرر مسکن قرار بگیرد، قیمتهای منطقهای قبلی بهدلیل آنکه ارقام بسیار کوچکی در برابر قیمت واقعی و روز مسکن بود، نمیتوانست کارآیی مورد نظر را بهمنظور مقابله با سوداگری در بازار مسکن ایفا کند. این در حالی است که پس از به روزرسانی ارزش معاملاتی املاک (قیمت منطقهای) و لازمالاجرا شدن آن از ابتدای خرداد ماه، هنوز هم این قیمتها تنها، یک هشتادم نرخ واقعی قیمتها در بازار مسکن است.
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
کارفرمایان کارگاهها مکلفند پس از تنظیم، لیست حقوق و مزد هر ماه را تا آخرین روز ماه بعد به شعبه تأمیناجتماعی مربوطه ارسال کنند.
مدیرکل درآمد حقبیمه سازمان تأمیناجتماعی گفت: تغییراتی که در کارگاهها از نظر افزایش یا کاهش تعداد کارگران و یا میزان حقوق و مزایای آنها ایجاد میشود، باید درصورت مزد و حقوق لحاظ شود.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمیناجتماعی، مهرداد قریب با اعلام این مطلب افزود: تغییرات مربوط در لیست حقبیمه زمانی مورد توجه تأمیناجتماعی قرار خواهد گرفت که کارفرما این تغییرات را در ظرف مهلت مقرر قانونی به این سازمان اعلام کند.
وی تصریح کرد: کارفرمایان کارگاهها مکلفند پس از تنظیم، لیست حقوق و مزد هر ماه را تا آخرین روز ماه بعد به شعبه تأمیناجتماعی مربوطه ارسال کنند.
قریب ادامه داد: همچنین درصورتی که کارگر شاغل در کارگاه به واسطه بیماری یا حادثه در استراحت پزشکی باشد کارفرما باید علاوه بر درج نام کارگر در لیست شاغلین در کارگاه، مقابل نام وی در ستون ملاحظات لیست، ایام بیماری را با ذکر تاریخ درج کند. این اعلام برای استفاده کارگر از خدمات تأمیناجتماعی و احتساب سوابق وی و همچنین اطلاع شعب سازمان نسبت به عدم اشتغال بیمهشده در محل کارگاه مؤثر است.
مدیرکل درآمد حقبیمه تأمیناجتماعی افزود: طبق آیین نامه طرز تنظیم صورت مزد و حقوق، امکان تنظیم و ارسال لیست حقبیمه دورهای به جای ماهیانه نیز فراهم است. در این صورت کارفرما میتواند از سازمان تأمیناجتماعی درخواست کند که آخرین لیست ارسالی کارگاه را صورت مزد یا حقوق ۶ ماهه یا یکساله آتی آن کارگاه تلقی کند.
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
منبع : سازمان امور مالیاتی
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
منبع : سازمان امور مالیاتی
موضوعات مرتبط: مالیاتی ، ،
برچسبها:
با موافقت دولت و به منظور ایجاد تسهیلات بیشتر مالی و تشویق احداث و توسعه شهرکهای صنعتی در مناطق محروم یا غیر برخوردار برای شرکتهای تابعه سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، کمک های بلاعوض این سازمان به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی برای پرداخت کننده و درآمد عملیاتی برای دریافت کننده محاسبه می شود.
هیئت وزیران بنا به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و به استناد ماده(147) قانون مالیات های مستقیم-مصوب 1366- تصویب کرد؛ کمکهای بلاعوض سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و شرکتهای تابع به شرکتهای تابع واقع در مناطق محروم یا غیر برخوردار موضوع بند(4) ماده واحده قانون اصلاح قانون راجع به تاسیس شرکت شهرکهای صنعتی ایران-مصوب 1376- به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی برای پرداخت کننده و درآمد عملیاتی برای دریافت کننده تلقی می شود.
بر این اساس، وزارت صنعت، معدن و تجارت(سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران) موظف است؛ گزارش عملکرد سالانه را به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور ارائه کند.
این مصوبه مورخ 13/12/1392 از سوی اسحاق جهانگیری؛ معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
یادآور می شود، این بخش از کمکها به شرکتهای تابعه که در سالهای گذشته عموما از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران صورت گرفته نقش بسزایی در پیشرفت، تکمیل و به بهره برداری رسیدن زیرساختهای شهرکها در مناطق محروم و غیر برخوردار داشته و با اختصاص این تسهیلات، این روند توسعه ای در آینده هم ادامه خواهد یافت.
بند (4) ماده واحده قانون اصلاح قانون راجع به تاسیس شرکت شهرکهای صنعتی ایران-مصوب 1376
شرکت های شهرکهای صنعتی مکلفند از طریق واگذاری عین یا منفعت اراضی تحت اختیار خود که در مورد اراضی ملی و دولتی به قیمت منطقه ای به شرکت شهرکها واگذار می شود، سرمایه اولیه پرداختی دولت را جبران کنند.
برای تسهیلات بیشتر مالی و تشویق احداث و توسعه شهرکهای صنعتی در مناطق محروم یا غیر برخوردار با تصویب مجامع، وجوه پرداختی فی مابین شرکت شهرکهای صنعتی ایران و شرکتهای تابع و همچنین شرکت های تابع به یکدیگر به عنوان کمک های بلاعوض محسوب می شود، انتقال قطعی اراضی به صاحبان واحدهای صنعتی موکول به اخذ پروانه بهره برداری است.
موضوعات مرتبط: مصوبات ، ،
برچسبها:
بر این اساس، به منظور تشویق بخش خصوصی واقعی و با هدف جلب مشارکت عموم به خرید سهام شرکتها در واگذاریهای اقساطی، مشوقهای زیر از تاریخ تصویب این شیوه نامه، به صورت موردی یا یک جا در خصوص هر شرکت و مشروط به درج در آگهی عرضه عمومی، برای خریداران بخش خصوصی قابل اعمال است و مراتب با پیشنهاد سازمان خصوصی سازی به تصویب هیأت واگذاری میرسد.
الف – افزایش سقف کل زمانی و مجموع تعداد اقساط تا میزان یک سوم جمع مدت و تعداد اقساط مصوب.
ب – بازپرداخت پلکانی اقساط با شیب «10%» رشد سالانه و به مأخذ «100» برای رقم میانه دوره اقساط.
ج – سود فروش اقساطی به میزان «3%» پایین تر از سایر خریداران.
منظور از خریداران بخش خصوصی واقعی موضوع این شیوه نامه، تمامی اشخاص حقیقی و آن دسته از اشخاص حقوقی است که شامل یکی از نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی شامل بنیادها، نهادهای انقلاب اسلامی، آستانهای مقدسه، نهادهای اقتصادی وابسته به امور خیریه و وقف، صندوقهای بازنشستگی، تأمین اجتماعی، صندوقها و نهادهای بیمه و تأمین آتیه، بانکها و مؤسسات پولی و سرمایهگذاری وابسته به آنها و یا نهادهای تحت مالکیت و مدیریت مستقیم و غیرمستقیم این قبیل نهادها و مؤسسات باشد.
به نظر می رسد با اهتمام هیأت واگذاری و تصویب این شیوهنامه رویکرد جدیدی به خصوصی سازی و واگذاری بنگاهها را در دولت یازدهم و هیأت واگذاری شاهد باشیم و انگیزه بخش خصوصی برای مشارکت در برنامه خصوصی سازی کشور و حضور در واگذاریها بیشتر شود و مشوقهای موضوع این شیوهنامه، واگذاری سهام شرکتها را در مسیر مطلوبی قرار دهد.
منبع : خبرگزاری مهر ، کدخبر 2243098
موضوعات مرتبط: مصوبات ، ،
برچسبها:
افراد مشمول
|
مراکز روزانه
|
مراکز شبانه روزی
|
نگهداری در خانواده
|
ارائه خدمات توانبخشی در منزل
|
|||
حداقل مبلغ
|
حداکثر مبلغ
|
حداقل مبلغ
|
حداکثر مبلغ
|
حداقل مبلغ
|
حداکثر مبلغ
|
مبلغ
|
|
معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن
|
1550
|
1970
|
2800
|
3100
|
1680
|
1860
|
830
|
معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن فاقد سرپرست
|
-
|
-
|
4200
|
-
|
-
|
-
|
|
معلولان، سالمندان و بیماران روانی مزمن با نیازهای خاص(ایدز، هپاتیت،MSو آلزایمر و ضایعه نخاعی)
|
-
|
-
|
4200
|
-
|
-
|
-
|
|
معلولان با اختلالات نافذ رشد (اتیسم)
|
2200
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
منبع : پایگاه اطلاع رسانی دولت ، کدخبر 236237
موضوعات مرتبط: مصوبات ، ،
برچسبها:
نمایندگان مردم در خانه ملت بانک ها را مکلف کردند که در ازای دریافت اسناد اراضی کشاورزی به عنوان وثیقه به کشاورزان تسهیلات ارائه کنند.
نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه 20 بهمن ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودجه 93 کل کشور با الحاق تبصره 12 به ماده واحده لایحه بودجه موافقت کردند که الحاق این تبصره به علت اصلاح قانون برنامه پنجم نیازمند دو سوم آرای نمایندگان بود که در نهایت نمایندگان با 152 رأی موافق، 9 رأی مخالف و 4 رأی ممتنع از مجموع 199 نماینده حاضر در صحن با الحاق این تبصره موافقت کردند که براساس آن در ازای تسهیلات بانکی به کشاورزان از سوی بانک های عامل اسناد اراضی محل اجرای طرح های کشاورزی به عنوان وثیقه پذیرش می شود.
در تبصره الحاقی 12 آمده است که در سال 1393 بند(ق) ماده(224) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر اصلاح میگردد:
بانکهای عامل موظفند به ازای پرداخت تسهیلات به کشاورزان و روستاییان اسناد مربوط به اراضی کشاورزان و اسناد عادی اراضی محل اجرای طرحهای کشاورزی و صنایع وابسته به آن و اسناد منازل روستایی را بهعنوان وثیقه وامهای بخش کشاورزی و وامهای پرداختی به روستاییان مورد پذیرش قرار دهند.
در بند ق ماده 224 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه آمده بود بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در اعطاء تسهیلات بانکی برای اجرای طرحهای کشاورزی، اسناد مشاعی مالکین و نسقهای زارعین را به عنوان وثیقه و تضمین به نسبت سهم مشاع از قیمت روز کل مشاع، ارزیابی و مورد پذیرش قرار دهند و دفاتر اسناد رسمی موظفند بنا به درخواست بانکها و موسسات مذکور، نسبت به تنظیم سند رهن بر این اساس اقدام نمایند.
منبع : سازمان جهاد کشاورزی
موضوعات مرتبط: مصوبات ، ،
برچسبها:
وی گفت: همچنین بر اساس ماده 5 آیین نامه اجرایی مواد 3 و 5 قانون بیمه های اجتماعی ساختمانی ، مراجع صادر کننده پروانه ساختمانی مکلفند به منظور تامین سهم کارفرمایی حق بیمه کارگران ساختمانی پس از دریافت رسید پرداخت حق بیمه نسبت به صدور پروانه ساختمانی اقدام نمایند.
دکتر نوربخش خاطرنشان کرد: حق بیمه قابل پرداخت برای هر واحد ساختمانی به ازای هر پروانه ساختمانی بر اساس حاصل ضرب نرخ حق بیمه در متراژ زیربنای مندرج در استعلام، محاسبه و در صورت عدم توانایی متقاضی در پرداخت یکجای حق بیمه ساختمانی با اخذ بخشی از حق بیمه و تقسیط مانده آن، گواهی مربوطه بابت صدور پروانه ساختمانی به شهرداری مربوطه صادر می شود.
وی گفت: بند 89 قانون بودجه سال 92 کل کشور در ارتباط با توقف پرداخت حق بیمه ساختمانی در زمان صدور پروانه ساختمانی، صرفا تا 9 ماهه سال 92 قابلیت اجرایی داشته و در سال جاری تنفیذ نشده است.
وی تصریح کرد: نحوه محاسبه و وصول حق بیمه ساختمانی متقاضیان پروانه ساختمانی از سال 93 با توجه به قانون بیمه های اجتماعی کارگران ساختمانی مصوب 8/9/86 و اصلاحات بعدی آن انجام و مراتب برای اجرای دقیق قانون به واحدهای اجرایی ابلاغ شده است.
منبع : روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی ، کدخبر 4961
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
وی افزود: در حال حاضر پرداخت اینترنتی لیست حق بیمه در یکی ازشعب سازمان تأمیناجتماعی مراکز استانها عملیاتی شده است.
دکتر نوربخش با اشاره به فراهم کردن بسترهای فرهنگی این طرح گفت: معمولاً کارفرمایان محترم لیست حق بیمه کارکنان خود را در روزهای آخر هر ماه به شعب این سازمان تحویل میدهند و طبیعی است ثبت اطلاعات بیمهای یک میلیون و200 هزار کارفرما شعب را با مشکل مواجه میکند.
وی افزود : برای جلوگیری از بروز مشکلات فنی در ثبت اطلاعات بیمهای، ازکارفرمایان درخواست می کنیم لیست پرداخت را به روزهای آخر موکول نکنند و از اولین روزهای هر ماه نسبت به پرداخت لیست حق بیمه اقدام کنند.
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی با بیان مزایای این طرح تصریح کرد : تکریم ارباب رجوع، کاهش مراجعات به شعب وکارگزاریها ،جلوگیری از اتلاف وقت کارفرمایان، افزایش سرعت واعتبار محاسبات بیمه ای و کاهش سفرهای درون شهری از فواید پرداخت اینترنتی حق بیمه است.
منبع : اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی ، کدخبر 3536
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
با ابلاغ قانونی از سوی رئیس جمهور، سازمان تامین اجتماعی مکلف است به افرادی که حداقل ده سال سابقه پرداخت حق بیمه را دارند، متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه، حقوق بازنشستگی پرداخت کند.
قانون تعیین تکلیف تامین اجتماعی اشخاصی که ده سال و کمتر حق بیمه پرداخت کرده اند که در مجلس شورای اسلامی تصویب و به تایید شورای نگهبان رسیده است از سوی رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شد.
بر اساس ماده واحده این قانون، سازمان تامین اجتماعی مکلف است به افرادی که حداقل ده سال سابقه پرداخت حق بیمه را دارند و به سن شصت سال برای مردان و پنجاه و پنج سال برای زنان رسیده اند یا به هر دلیلی به تشخیص کمیسیون های موضوع ماده(91) قانون تامین اجتماعی مصوب 3/4/1354 و اصلاحات بعدی آن در سنین کمتر از موارد فوق از کار افتاده شده اند ولی از حق مستمری برخوردار نمی شوند، متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه، حقوق بازنشستگی پرداخت کند. افرادی که کمتر از ده سال حق بیمه پرداخت کرده اند، می توانند با پرداخت مابه التفاوت حق بیمه اعم از حق کارگر و کارفرما تا ده سال به نرخ سالجاری، از امتیاز بازنشستگی این حکم برخوردار شوند.
همچنین سازمان تامین اجتماعی مکلف است به فرزندان و همسران بیمه شده متوفی که زیر ده سال سابقه پرداخت حق بیمه دارد، نسبت به سنوات، مستمری پرداخت کند.
بر این اساس، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور نیز موظف است علاوه بر حق الثبت فعلی یک در ده هزار به قیمت منطقه ای بابت حق الثبت اموال غیرمنقول دریافت و به ردیف خاصی در خزانه داری کل واریز کند.
دولت مکلف است اعتبار مورد نیاز برای اجرای این قانون را از محل درآمدهای موضوع این تبصره پیش بینی کند.
این قانون در تاریخ 17/7/1392 از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب و پس از تایید شورای نگهبان در مورخه 21 آبان ماه از سوی رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی دولت ، کدخبر 232424
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرد: مردم تا پایان امسال افزایش اعتبار و ارزش دفترچه های بیمه را لمس خواهند کرد.
سیدتقی نوربخش در خصوص یکی از وعده هایش مبنی بر ارتقای ارزش دفترچه های بیمه تامین اجتماعی، گفت: در کل این افزایش صفر و صدی نیست چون چالش ها دراین حوزه زیاد است ولی قول می دهم همین امسال شهد این افزایش اعتبار به مردم چشانده شود.
وی در خصوص سخنانی که درباره ورشکستگی سازمان بیمه تامین اجتماعی توسط برخی از کارشناسان مطرح می شود، اظهارداشت: سازمان تامین اجتماعی چون 20 درصد حق بیمه ها را از کارفرمایان و 7 درصد را از بیمه شده و تنها 3 درصد را از دولت می گیرد هیچگاه ورشکسته نمی شود.
نوربخش افزود: ولی در عین حال به دغدغه و نگرانی کارشناسان بیمه نیز باید توجه کرد زیرا اگر تضامین دولت در خصوص آن 3 درصد عملی نشود و یا بار آن با تحمیل تکالیف جدید به دوش سازمان بیمه تامین اجتماعی افزایش یابد تا حدی که دولت از پرداخت 3 درصد خود ناتوان شود، مشکلات سازمان افزایش خواهد یافت و در درازمدت قادر به پاسخگویی به بیمه شدگان نخواهد بود.
وی بدهی دولت به تامین اجتماعی را رقمی حدود 55 هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: ما قبول داریم که همه دولت ها در دنیا منابع محدودی دارند، بر همین اساس کارشناسان ما هشدارهای لازم را می دهند تا تکالیف سازمان در حد مقدورات مالی و توان سازمان باشد.
تکالیف باید با محاسبات بیمه ای انجام شود
نوربخش گفت: اصولاً تکالیف بر صندوق های بیمه ای باید بر مبنای محاسبات بیمه ای صورت گیرد و اگر علاوه بر این تکالیفی اعمال شود و دولت نپردازد مشکلات مازاد تعهدی برای صندوق ایجاد می کند.
وی بیان داشت: البته بدهی دولتها به بیمه ها هیچگاه صفر شدنی نیست ولی به عنوان مثال در سال 92 حدود 15 هزار میلیارد تومان تعهدات جدید به بیمه تکلیف شده که اگر دولت به طور مستمر بدهی های خود را نپردازد ادامه این روند مشکلاتی ایجاد خواهد کرد.
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در خصوص پرداخت نقدی تعهدات دولت به سازمان تامین اجتماعی، بیان داشت: سازمان از پرداخت نقدی دیون اش توسط دولت بیشتر استقبال می کند زیرا سازمان نیز تعهداتش را نقدی هزینه می کند.
بخشودگی جرایم کارفرمایان
مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی در خصوص نحوه بخشودگی جرایم کارفرمایان گفت: یکی از راههای برگشت سازمان تامین اجتماعی به وضعیت عادی و مطلوب وصول بیمه های بلاوصول از کارفرمایان است.
وی تعامل با کارفرمایان و نظارت بهتر را کلید وصول به این هدف دانست و افزود: سازمان اعلام کرده است کارفرمایانی که بدهی و موقعات بیمه ای تجمیع شده دارند تا 19 دیماه امسال فرصت دارند به شعب سازمان در سراسر کشور مراجعه کنند و تا 29 اسفندماه امسال نیز فرصت دارند این بدهی ها را به صورت تقسیط شده پرداخت کنند و در قبال این اقدام 100 درصد جرایم شان بخشیده خواهد شد.
10 راهکار اساسی در 100 روز
وی در خصوص ارائه 10 راهکار اساسی برای حل مشکلات تامین اجتماعی در 100 روز توضیح داد: برای این کار چند کمیته راهبردی تشکیل داده ایم که یکی از آن ها کمیته آی تی(فناوری اطلاعات) است.
وی افزود: با توجه به حجم انبوه داده های تامین اجتماعی، برای پیشبرد کارهای مردم در شعبات و تحکیم نظارت ها و ارائه مطلوب تر خدمات سیستم آی تی سازمان باید تقویت شود.
وی افزود: در آینده نزدیک در سراسر کشور لیست های بیمه ای از طریق شبکه اینترنت بدون حضور فیزیکی انجام می شود تا در وقت مردم صرفه جویی شده و رضایتمندی ارتقا یابد.
وی به رایگان شدن داروی بیماران خاص اشاره کرد و گفت: از ابتدای مردادماه سالجاری تمام داروهای این بیماران که در فارماکوپه دارویی کشور قرار داشته باشد به صورت رایگان در اختیار بیماران خاص و سرطانی قرار می گیرد.
تغییر معادله 70 به 30 به معادله 30 به 70
نوربخش گفت: باید کاری کنیم که معادله پرداخت از جیب مردم و حمایت بیمه ها که هم اکنون 70 به 30 است طبق قانون برنامه پنجم توسعه به 30 به 70 تغییر یابد.
وی با اشاره به اینکه دراین راستا مطالبات داروخانه ها و پاراکلنیک ها تا تیرماه سالجاری پرداخت شده است، بیان داشت: امیدواریم به جایی برسیم که پرداخت مستمری ها نیز مطابق با تورم واقعی جامعه انجام گیرد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی دولت ، کدخبر 230848
موضوعات مرتبط: بیمه ای ، ،
برچسبها:
شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرد آمادگی همکاری با واردکنندگان کالاهای اساسی را دارد.
بر این اساس شرکت های توانمند و داوطلب بخش خصوصی می توانند در فضایی رقابتی آزاد و در صورت دارا بودن شرایط لازم با مراجعه به این شرکت و عقدقرارداد فروش، نسبت به واردات گندم اقدام کنند.
منبع : شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
در بررسی مقوله نقدینگی، توجه توامان به کمیت و کیفیت آن ضروری است. در خصوص جنبه نخست مشاهده می شود که طی 24 سال گذشته ، رشد متوسط نقدینگی حدود 30 درصد بوده و از حدود 1650 میلیارد تومان در ابتدای برنامه اول به 470 هزار میلیارد تومان در میان برنامه پنجم بالغ شده است و این روند افزایش نقدینگی ، منعکس کننده جنبه ای از بی ثباتی در اقتصاد کشور است.ذکر این نکته ضروری است که با احتساب چک های تاریخ دار مبادله شده که تا حد زیادی کارکرد پول را دارند افزایش نقدینگی بالغ بر ارقام مذکور خواهد بود. لذا مشخص است که اقتصاد در نقدینگی بالایی غوطه ور است . کیفیت نقدینگی نیز به دلایل متعدد تنزل یافته است و درواقع ، درآمدهای نفتی افزایش یافته موجب ورود ارزهای قابل توجهی در بودجه شده است و از طریق افزایش ذخایر ارزی بانک مرکزی یا مانده بدهی بانک ها به بانک مرکزی ، نقدینگی به اندازه ای رشد کرده است که بیش از جمع رشد تورم بوده است. بدیهی است انتشار بیش از حد نقدینگی، صرف معاملات نامرتبط با GDPخواهد شد و بالابودن سودآوری های بخش غیرمولد، نقدینگی را به سمت آنها سوق خواهد داد.
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
وزیر معدن صنعت و تجارت افزود: بر این اساس، ارائه مفاصا حساب مالیاتی، بیمه ای و تامین اجتماعی از سوی فعالان اقتصادی برای دریافت کارت بازرگانی حذف خواهد شد.
نعمت زاده همچنین از کاهش دستورالعملهای دریافت جواز صنعتی خبر داد و گفت: آئین نامه دریافت جواز تسهیل شده است.
منبع : خبرگزاری مهر ، کدخبر 2237114
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها:
همچنین بر اساس این مصوبه، میزان سود بازرگانی کالاهای یاد شده دو برابر می شود.
این مصوبه از سوی معاون اول رئیس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی دولت ، کدخبر 234856
موضوعات مرتبط: اقتصادی ، ،
برچسبها: